Hemochromatoza – co to jest?

Hemochromatoza to najczęściej choroba dziedziczna, spowodowana mutacją genetyczną. Jej istotą jest zbyt wysoki poziom żelaza w organizmie, spowodowany przez jego nadmierne wchłanianie lub niedostateczne usuwanie. Nadmiar tego pierwiastka nie może być wykorzystywany na bieżąco – zaczyna więc być odkładany w organach wewnętrznych, co doprowadza do ich zniszczenia. Procesowi temu nie można zapobiec samodzielnie – leczenie musi zostać przeprowadzone przez lekarza.

Objawy hemochromatozy

Najbardziej narażona na uszkodzenia przez żelazo jest wątroba, ponieważ to ona wchłania go zwykle najwięcej. Doprowadzić to może do jej marskości. Wcześniej jednak często można zauważyć objawy, które wskazują coraz większe uszkodzenia tego narządu. Objawy hemochromatozy to przede wszystkim chroniczne przemęczenie oraz nadmierna pigmentacja skóry. Nie zawsze jednak zwraca się na nie uwagę lub nie łączy się ich z tą właśnie chorobą. To duży błąd, ponieważ nieleczona hemochromatoza doprowadza to znacznych zniszczeń narządów, w tym nieodwracalnych. Po jakimś czasie objawami hemochromatozy mogą stać się także marskość wątroby i cukrzyca – konsekwencje uszkodzeń wątroby i trzustki.

Zniszczone przez nadmiar żelaza mogą zostać również stawy. Duże stężenie tego pierwiastka nie tylko powoduje znaczne problemy w ich ruchomości, ale również sprzyja rozwojowi drobnoustrojów w tym miejscu. W rezultacie pojawia się artretyzm – choroba zwyrodnieniowa stawów, która bardzo utrudnia codzienne wykonywanie nawet najprostszych czynności.

Przyczyny hemochromatozy można podzielić ze względu na formy tej choroby. Hemochromatoza pierwotna to mutacja genetyczna, która powoduje nieprawidłowe usuwanie żelaza z organizmu. Z kolei hemochromatoza wtórna polega na nadmiernym przyswajaniu tego pierwiastka – zaburzenie procesu mogą powodować choroby wątroby oraz niektóre środki farmaceutyczne.

Leczenie hemochromatozy

Leczenie hemochromatozy zaczyna się zwykle od zmniejszenia poziomu żelaza w organizmie, co można uzyskać, podając odpowiednie środki farmaceutyczne lub poprzez tak zwane flebotomie, czyli upusty krwi. Ten drugi sposób wykorzystywany jest najczęściej, ponieważ obecnie nie ma innej metody, która byłaby równie skuteczna i nie powodowała zbyt wielu skutków ubocznych.

Kuracja trwa zwykle około roku – w tym czasie wykonywanie upustów krwi musi być regularne. Konieczne jest również poddawanie się poszerzonym badaniom krwi, by sprawdzić poziom żelaza i białka, które transportuje ten pierwiastek w organizmie. Po odbyciu podstawowej kuracji niezbędne jest nadal poddawanie się badaniom, ale upusty krwi wykonuje się już znacznie rzadziej. Obecnie nie istnieje jeszcze metoda, która pozwoliłaby na całkowite wyleczenie tej choroby.

To schorzenie wcześniej ujawnia się u mężczyzn niż u kobiet. Wynika to z faktu, iż w czasie menstruacji kobiety tracą krew, przez co poziom żelaza może być w miarę wyrównany. O chorobie mogą dowiedzieć się dopiero po menopauzie. Schorzenie rzadko ujawnia się u obu płci przed czterdziestym rokiem życia. Nie musi ono jednak wpływać znacząco na codzienną aktywność, pod warunkiem, że zostanie wykryte w miarę wcześnie i nie spowoduje poważnych uszkodzeń narządów wewnętrznych czy stawów. Jeśli ktoś ma w swojej najbliższej rodzinie osoby cierpiące na to schorzenie, powinien jak najszybciej się przebadać, ponieważ początkowo objawy nie muszą wskazywać na hemochromatozę, a to wiąże się z opóźnieniem postawienia właściwej diagnozy. Po wykryciu tego schorzenia należy przestać przyjmować suplementy diety zawierające żelazo i witaminę C

2 thoughts on “Hemochromatoza – co to jest?

  1. kawasaki

    Dieta przy hemochromatozie powinna uwzględniać przede wszystkim rodzaje białka, bo jest ono głównym transporterem żelaza w organizmie. Nie można przesadzać z białym mięsem, jajkami, mlekiem i innymi białkami.

    Reply
  2. etyk

    Pamiętaj, że różne rodzaje białka mają różną przyswajalność. Jak masz hemochromatozę to najlepiej zrezygnować z białka zwierzęcego, bo ono najłatwiej jest przyswajalne przez ludzki organizm. Trzeba też uważać z wszelkiego rodzaju deserami i ciastami, które często zawierają mleko i jajka.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *