Dieta w chorobie refluksowej – Refluks jest chorobą przewlekłą o długotrwałym leczeniu. Oprócz farmakoterapii niezwykle skuteczne w celu łagodzenia jej objawów staje się odpowiednie stosowanie nawyków żywieniowych i właściwie dobrana dieta.
Ponieważ objawy refluksu, takie jak zgaga, odbijanie, wymioty czy ból w klatce piersiowej najczęściej występują po spożyciu zbyt obfitego posiłku zaleca się rozdzielanie spożycia pokarmów na porcje mniejsze, ale częściej spożywane (średnio 5-6 posiłków na dobę). Korzystne jest również jedzenie powolne i dokładne przeżuwanie pokarmu.
Istnieje szereg zaleceń i ograniczeń biorąc pod uwagę stosowaną dietę. Wskazane jest ograniczenie przede wszystkim:
- potraw tłustych,
- potraw ciężkostrawnych,
- potraw smażonych,
- dużej ilości ostrych przypraw (chilli, curry, pieprz, ostra papryka)
- spożycia produktów kwaśnych.
Zalecane jest unikanie spożycia:
- tłustego mięsa,
- tłustego nabiału (sery żółte, pleśniowe, topione, śmietany),
- fast foodów,
- warzyw wzdymających (kapusta, cebula, ale też ogórki i pomidory),
- owoców cytrusowych,
- soków owocowych (przede wszystkim pomarańczowego i grejpfrutowego),
- grzybów,
- napojów gazowanych,
- octu,
- słodyczy (z dużą zawartością czekolady),
- kawy,
- mocnej herbaty,
- alkoholu.
Ponieważ głównym zadaniem diety stosowanej w celu łagodzenia objawów refluksu jest ograniczenie spożycia produktów, które wydzielają kwas solny zaleca się spożywanie:
- produktów lekkostrawnych,
- chudych gatunków mięs (cielęcina, królik, kurczak, polędwica wieprzowa),
- chudego nabiału (jogurty, kefiry),
- warzyw (marchew, szpinak, buraki, ziemniaki),
- napojów niegazowanych,
- lekkiej herbaty,
- naparów ziołowych – o tym jakich dokładnie można przeczytać na przykład w książce dr Konrada Kokurewicza „Choroba Refluksowa Przełyku„,
- kawy zbożowej,
- owoców (głównie w postaci bananów),
- ziół (czosnek, bazylia, oregano, koper, szałwia, rozmaryn),
- potraw gotowanych, pieczonych w folii, przygotowywanych na parze.
Warto dodać, że produkty zalecane przy chorobie refluksowej nie tylko zapobiegają występowaniu objawów, ale spożycie niektórych z nich powoduje szybkie łagodzenie występujących dolegliwości. Chorzy, którzy cierpią na zgagę, czyli najczęściej występujący symptom refluksu zaraz po pojawieniu się nieprzyjemnego pieczenia natychmiast spożywają mleko, migdały czy napar z rumianku czy szałwii, które szybko niwelują powstały dyskomfort. Niektórzy stosują również miksturę sporządzoną z sody i wody.
ta książka jest dobra, kupiłem ją sobie, zastosowałem się do rad w niej zawartych i czuję się naprawdę dobrze