Dieta w refluksie

Dieta w chorobie refluksowej – Refluks jest chorobą przewlekłą o długotrwałym leczeniu. Oprócz farmakoterapii niezwykle skuteczne w celu łagodzenia jej objawów staje się odpowiednie stosowanie nawyków żywieniowych i właściwie dobrana dieta.
Ponieważ objawy refluksu, takie jak zgaga, odbijanie, wymioty czy ból w klatce piersiowej najczęściej występują po spożyciu zbyt obfitego posiłku zaleca się rozdzielanie spożycia pokarmów na porcje mniejsze, ale częściej spożywane (średnio 5-6 posiłków na dobę). Korzystne jest również jedzenie powolne i dokładne przeżuwanie pokarmu.

Istnieje szereg zaleceń i ograniczeń biorąc pod uwagę stosowaną dietę. Wskazane jest ograniczenie przede wszystkim:

  • potraw tłustych,
  • potraw ciężkostrawnych,
  • potraw smażonych,
  • dużej ilości ostrych przypraw (chilli, curry, pieprz, ostra papryka)
  • spożycia produktów kwaśnych.

Zalecane jest unikanie spożycia:

  • tłustego mięsa,
  • tłustego nabiału (sery żółte, pleśniowe, topione, śmietany),
  • fast foodów,
  • warzyw wzdymających (kapusta, cebula, ale też ogórki i pomidory),
  • owoców cytrusowych,
  • soków owocowych (przede wszystkim pomarańczowego i grejpfrutowego),
  • grzybów,
  • napojów gazowanych,
  • octu,
  • słodyczy (z dużą zawartością czekolady),
  • kawy,
  • mocnej herbaty,
  • alkoholu.

Ponieważ głównym zadaniem diety stosowanej w celu łagodzenia objawów refluksu jest ograniczenie spożycia produktów, które wydzielają kwas solny zaleca się spożywanie:

  • produktów lekkostrawnych,
  • chudych gatunków mięs (cielęcina, królik, kurczak, polędwica wieprzowa),
  • chudego nabiału (jogurty, kefiry),
  • warzyw (marchew, szpinak, buraki, ziemniaki),
  • napojów niegazowanych,
  • lekkiej herbaty,
  • naparów ziołowych – o tym jakich dokładnie można przeczytać na przykład w książce dr Konrada Kokurewicza „Choroba Refluksowa Przełyku„,
  • kawy zbożowej,
  • owoców (głównie w postaci bananów),
  • ziół (czosnek, bazylia, oregano, koper, szałwia, rozmaryn),
  • potraw gotowanych, pieczonych w folii, przygotowywanych na parze.

Warto dodać, że produkty zalecane przy chorobie refluksowej nie tylko zapobiegają występowaniu objawów, ale spożycie niektórych z nich powoduje szybkie łagodzenie występujących dolegliwości. Chorzy, którzy cierpią na zgagę, czyli najczęściej występujący symptom refluksu zaraz po pojawieniu się nieprzyjemnego pieczenia natychmiast spożywają mleko, migdały czy napar z rumianku czy szałwii, które szybko niwelują powstały dyskomfort. Niektórzy stosują również miksturę sporządzoną z sody i wody.

Dieta w refluksie
2 (40%) 2 votes

One thought on “Dieta w refluksie

  1. xaero

    ta książka jest dobra, kupiłem ją sobie, zastosowałem się do rad w niej zawartych i czuję się naprawdę dobrze

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *